Historie

1926-1950

De vereniging ONS VIOS is opgericht op 12 juni 1926, door een groepje jongeren en straatvoetballers uit de parochie Trouwlaan. De afkorting staat voor: "Vooruit Is Ons Streven". De mensen van het eerste uur waren Theo Schepens, Jan Moonen en Kees Smits. Zij hebben samen met Frits Maas besloten om een voetbalvereniging op te richten. De clubkleuren werden zwart en geel. Tot op heden is daar geen verandering ingekomen.

In 1926, bij de oprichting van de club speelde men in de Veestraat tussen de Abel Tasmanstraat en de Oeverstraat op een braakliggend veldje. Later speelde ONS VIOS aan de Bredaseweg. Daar speelden ook andere clubs. Er was toen van een eigen terrein geen sprake en ONS VIOS was afhankelijk van de samenwerking met anderen.

F. Sanberg en M. van Eijck huurden al na 4 jaar in 1930 op eigen initiatief een stuk grond in de Goirlese Buskens. De verrassing was groot toen bekend werd dat ONS VIOS nu wel over een echt eigen voetbalveld beschikte. De eerste wedstrijden op het nieuwe voetbalveld verliepen prima. ONS VIOS speelde fantastisch. Helaas lukt het niet om dat jaar al kampioen te worden.Vanaf 1932 werd er gespeeld op een terrein aan de Groenstraat. De grond aan de Goirlese Buskens moest nl. worden teruggegeven aan de eigenaar. Op 8 augustus 1937 ging ONS VIOS spelen aan de Nieuw Goirleseweg op Het Zuiderpark. Het voetbal werd als verenigingssport voor Tilburg steeds belangrijker vandaar dat het kleine terrein aan de Groenstraat werd verruild voor Het Zuiderpark.De 2e wereldoorlog bracht het hele verenigingsleven een gevoelige klap toe. Mannen werden opgepakt ten behoeve van de tewerkstelling in Duitsland. Hierdoor kon er niet meer gevoetbald worden. Er werden bij ONS VIOS in de oorlog loopgraven gegraven op het veld en er viel een V1 op het complex. Na de oorlog werd het veld door een boer omgeploegd en ingezaaid met rogge. We moesten uitwijken naar een ander speelveld. Het werd het Spartaterrein in de Rimboe.

1946

In 1947 verhuisde ONS VIOS alweer naar een terrein aan de overkant van de straat. Men bleef dus spelen aan de Nieuwe Goirleseweg. Dat is nu nog steeds alleen de straatnaam is gewijzigd in Tatraweg. De kleedaccommodatie, waarover wij toen de beschikking hadden, was een uit schuttingplaten opgetrokken gebouw. In de kleedkamers waren een paar waterkranen gemaakt waardoor spelers binnen konden douchen.

1951 – 1975

Het eerste echte clubhuis kregen we in 1957, maar een vergunning om er in te gaan bleef uit vanwege de afmetingen die wel voldeden aan de landelijke eisen, maar niet aan de plaatselijke. Uiteindelijk gaf de gemeente toch toestemming en kon men voor het eerst een drankje nuttigen in een heel wat aangenamere omgeving dan waar men gewend was.In februari 1961 werd er een tweede speelveld aangelegd aan de overzijde van de weg. Ook werd er een nieuw clubhuis gebouwd. Het oude clubhuis kreeg daarna een tweede leven als kleedlokaal. Aan deze grootscheepse operatie kwam in november 1963 een voorlopig einde. Men zat er goed en wilde voorlopig niet weg.In 1969 werd de inmiddels als weer oude kantine gerenoveerd met de hulp van eigen leden. In de kleedkamers werden toen douches aangebracht. Wederom voor die tijd een luxe.In de nacht van 10 - 11 mei 1971 brandde ons clubhuis tot de grond toe af. Ook het clubhuis van RKTVV moest het diezelfde nacht ontgelden. Dat kan toch geen toeval zijn? Beide verenigingen gingen om tafel zitten om een actie voor te bereiden om geld bij elkaar te verzamelen voor wederopbouw. De actie BRANDPIKET, zoals de actie werd genoemd, werd opgezet en kreeg medewerking van Pierre Claessems van Het Nieuwsblad. Er werden veel bonnen verkocht waarmee men de verenigingen kon steunen. Met de bonnen kon er een wedstrijdbal gewonnen worden. Ook werd er met medewerking van de RTAV en Willem II een wedstrijd gespeeld op het SET-terrein tegen een Tilburgse elftal. De hele opbrengst daarvan werd over beide verenigingen verdeeld.

1971

Op 13 mei 1972 werd het geheel nieuwe clubhuis geopend door de heer Knippels, hoofd van de plantsoenendienst. In 1975 werden het onderhoud en het beheer van de speelvelden overgedragen aan de gemeente Tilburg.

1976 – 2001

In 1976 werd het complex opgeleverd en opnieuw ingedeeld met 2 speelvelden en een trainingsveld. Ook kwamen er nieuwe kleedkamers. Het toenmalige trainingsveld werd parkeerterrein. En daarnaast kwam er een nieuw klein veld te liggen waar kon worden getraind.Het vernieuwde sportcomplex werd door de Wethouder van Sportzaken E. de Grood officieel geopend op zaterdag 13 augustus 1977. Na de officiële opening werden er diverse toernooien voor de jeugdelftallen georganiseerd.In september 1981 werd het clubhuis gerenoveerd en uitgebreid. Er kwam een bestuurskamer en de keuken werd gemoderniseerd. Achter de keuken werd de administratieruimte gemaakt. De ingang daarvan kwam uit in de bestuurskamer.

Het hoofdveld was al geruime tijd aan renovatie toe. De renovatie werd in het seizoen 1996 - 1997 uitgevoerd door de gemeente. Het hoofdveld werd gerenoveerd en er werd een nieuwe afrastering geplaatst.In het seizoen 1996 - 1997 behaalde toen het 1e elftal ook de 3e periodetitel binnen maar de promotiewedstrijd tegen SET werd verloren. Dit was een wedstrijd om niet snel te vergeten met ruim duizend supporters langs de lijn. Ook in het seizoen 1997 - 1998 behaalden we een periodetitel binnen maar ook de beslissingswedstrijd tegen TERLO werd er verloren. Ook dat jaar erop was het mis. We verloren van The White Boys.

1991

In oktober 1999 werd de speeltuin helemaal vernieuwd en voorzien van enkele speeltoestellen door wederom een aantal vrijwilligers die de handen uit de mouwen wisten te steken. De speeltuin werd daarmee een fijne plek voor de allerkleinsten. De kleine jeugd kan daar voor, tijdens en na de wedstrijden naar hartelust ravotten en er zijn energie kwijt raken.In seizoen 1999 - 2000 behaalden we zowel de 2e als 3e periodetitel binnen maar hoefde geen promotiewedstrijden te spelen omdat we tevens kampioen waren. Hierdoor promoveerde we naar de 5e klasse.

2001 – heden

In 2001 bestond ONS VIOS 75 jaar en dat moest uitbundig gevierd worden. Er werden activiteiten georganiseerd zoals discobowlen, zeskamp, feestavonden, bingo's, playbackshows en soundmixshows en natuurlijk werden er ook jubileumwedstrijden gespeeld. Zo speelde heel de jeugd tegen Willem II en speelde het 1e elftal tegen ONS VIOS 1 uit 1990.

In het jaar 2001 - 2002 promoveerde het eerste naar de 4e klasse. Op basis van de 1e periodetitel besloot de KNVB daartoe 3 wedstrijden voor afloop van de competitie omdat er anders in de 4e klasse te weinig teams zouden zijn in het seizoen 2001 - 2002. Op dat moment stond het elftal op de 2e plaats maar had al wel de 1e periodetitel gewonnen. Ook de A1 wist zich dat seizoen de titel binnen te halen door kampioen te worden in de 2e klasse.

2001-1

Na 2 seizoenen in de 4e klasse te hebben gespeeld degradeerde het eerste elftal weer terug naar de 5e klasse. Daarnaast werd ook de accomodatie weer eens onder handen genomen zo werden de kleedkamers gerenoveerd en werden de velden van betere kwaliteit.

In het seizoen 2006 - 2007 werd er sinds lange tijd weer gestreden voor promotie na de 4e klasse. Ons Vios pakte een periodetitel en moest het in de nacompetitie opnemen tegen SVSOS en Neerlandia'31. De 1e wedstrijd tegen SVSOS werd thuis nipt verloren met 2 - 3. Helaas werd ook de uitwedstrijd tegen Neerlandia'31 verloren waardoor we komend seizoen weer in de 5e klasse spelen.

In de zomer van 2007 kreeg "Het Zuiderpark" een metamorfose. Ons Vios kreeg namelijk een kunstgrasveld van de gemeente. Het complex werd gedeeltelijk overnieuw bestraat en er is nieuw hekwerk geplaatst. Zo kreeg "Het Zuiderpark" toch een mooier beeld.

Sponsors

enroute                             itsupportlogo           mardgo2